REGIONALE SAMENWERKING

Dat de streek de Baronie rijk is aan streekproducten, is geen geheim. Maar er wordt ook bier gebrouwen en druiven geteeld.  Edelherten grazen in het landschap. Smaakverbond de Baronie bundelt en promoot deze smaakproducenten en zet hun ambachtelijke streekproducten op de kaart.

 

EEN INITIATIEF VAN:

 

Het Smaakverbond doet veel meer. Gezamenlijk zoeken we naar nieuwe smaakcombinaties. De Wijnboer verwerkt niet alleen zijn druivenschillen tot een fijne eau de vie, hij distilleert ook het bierbeslag dat de dorpsbrouwer voor hem maakt en legt deze op eikenhout te rijpen. Na drie jaar en één dag mag het dan whisky heten... We kunnen niet wachten.

 

Mooie gerechten van edelhert met bier is een aloude en zeer beproefde combinatie. Maar ook de edelhertenboer en de Dorpsbrouwer broeden op nog meer verfijnde smaakcombinaties. We houden je op de hoogte.

 

We hebben inmiddels een traiteur en inspirator in verantwoord en lekker eten in ons midden, Herbs & Spices. Ze zijn wars van E-nummers en ook van een overmaat aan zout, geraffineerde suikers (gebruiken ze gewoon helemaal niet)
of onnodige bindmiddelen. Ze blinken uit in bedenken van gezonde combinaties die niet zo snel voor de hand liggen. Samen met de Vrouw van de Brouwer werken ze bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van energierepen, - koekjes, -crackers en –muesli van bierbostel.

 

 

Exotische paddenstoelen van eigen bodem? Jazeker. Ook dat hebben we binnen het Smaakverbond. De Zwammenberg in De Moer kweekt prachtige oesterzwammen en andere paddenstoelen. Deze mooie producten kunnen geproefd worden in hun eigen restaurant. Naar wens vergezeld van een mooi glas bier uit onze Dorpsbrouwerij.

 

En als er iets is dat prachtige product-smaakcombi’s oplevert dan is het wel honing.

De Bijenboerderij in Strijbeek levert al sinds jaar en dag oer-Hollandse lindehoning voor in het Chaams Winterbier.

 

Restverwerking staat hoog in het vaandel: het koelwater dat gebruikt wordt bij het bierbrouwproces wordt opgevangen en gebruikt voor schoonmaken.

 

Bierbostel wordt afgevoerd naar hobbyboeren die het aan hun kleinvee voeren.