•  Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in kleine stukjes en stoof ze ca. 5 minuten in olie. Voeg de bouillon, room en 25 cl Chaamse Tripel toe en laat dit 10 minuten zachtjes stoven.

Koel  dit geheel snel af door het in ijswater te zetten.

• Pureer de massa in een keukenmachine en wrijf door een zeef om een mooi glad resultaat te krijgen. Stoof de morieljes in boter en houd er enkele achter voor garnering. Snijd de rest in mooie reepjes. • Roer de eieren en reepjes morieljes door de paddenstoelenpuree en schenk in vier hittebestendige glazen. Stop tot zeker 2 cm van de rand. Zet de glazen in een ovenschaal welke voor de helft gevuld is met kokend water en schuif dit in een voorverwarmde oven van 150 graden Celsius. Laat de massa in 30 minuten stevig worden in de oven (dit wordt de flan).

• Stoof de fijngeknipte kruiden en gesnipperde knoflook in olijfolie. Laat even afkoelen en pureer dit in de keukenmachine/blender.
Proef en maak eventueel op smaak af met zout en peper.

• Haal de flan uit het waterbad en zet de glazen op mooie borden.  Schenk de kruidenpuree op de flan en garneer met enkele aangebakken morieljes en een toef kruiden.

Serveer met licht geroosterd brood en fijne roomboter.

flan van paddenstoelen met chaamse tripel en groene kruidensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

voor de flan:

- 500 gram witte paddenstoelen

- Olijfolie en boter

- ¼ liter helder bouillon
  (van een blokje)

- 2 dl room

- 2 eieren

- 1 flesje Chaamse Tripel á 33 cl

- Zout en peper

 

voor de kruidensaus:

- 200 gram spinazie

- olijfolie

- 1 bos bladpeterselie

- 1 bosje kervel

- 4 teentje knoflook

- Zout en peper

 

voor de garnering:

- 200 gram morieljes

- Olijfolie

- Sap van ½ citroen