IJs:

Verwarm de melk samen met de Chaamse Dubbel, de room en het opengesneden vanillestokje en laat 10 minuten trekken op een zeer laag vuur. Klop de eidooiers met de suiker op tot dit wit van kleur is. Doe een paar eetlepels van de warme melk/bier bij de eieren en spatel het geheel goed om. Voeg de rest van de melk/bier toe en spatel eveneens goed om. Verwijder het vanillestokje, schraap de zaadjes eruit en doe die terug bij de eier-melk-biermassa en laat goed afkoelen. Draai hier ijs van in een ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Of doe dit in een platte diepvriesdoos, plaats in de diep- vries en roer dit elk half uur om ijskristallen te voorkomen. Zodra het geheel goed bevroren is kan dit ijs enkele dagen in de vriezer worden bewaart. Niet langer omdat de smaak dan achteruit gaat. Direct uit de ijsmachine is overigens het allerlekkerst !

 

Moelleux:

Laat de stukken chocolade au bain-marie smelten met de boter en 5 cl Chaamse Dubbel. Goed roeren. Klop de eieren met de suiker op tot de massa bijna wit is van kleur. Spatel dan het chocolademengsel en daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor. Vet hittebestendige koffiekopjes in met boter en schenk er de chocolademassa in. Zet tot gebruik weg in de koelkast. Verwarm vlak voor het opdienen de oven voor op 200 graden.  Schuif de vormpjes erin en bak de moelleux zo’n 8 á 9 minuten. Niet veel langer omdat alleen de buitenkant gebakken moet worden en de binnenkant vloeibaar blijft. Keer de vormpjes om op een met poedersuiker bestoven bord en garneer met een bolletje ijs, rood fruit en een toefje munt.  Of serveer in het koffiekopje met ijs en fruit ernaast.

Moelleux en roomijs van chaamse dubbel

Ingrediënten voor 4 personen:

voor de moelleux:

- 100 gram bittere chocolade

- 60 gram roomboter

- 5 cl Chaamse Dubbel

- 40 gram poedersuiker

- 3 eieren

- 20 gram zelfrijzend bakmeel

 

voor het roomijs:

- 5 dl volle melk

- 5 dl Chaamse Dubbel

- 2 dl room

- 1 vanillestokje

- 8 eidooiers

- 2oo gram suiker

- frambozen, aardbeien &
  verse munt

 

TIP: Pureer wat rood fruit en roer dit vlak voor het opdraaien door de eier-melk-biermassa. Proef of er eventueel wat suiker toegevoegd moet worden.