CHAAMSE VRIENDEN

Als echte bierliefhebber wilde Ad Kusters meer weten over zijn geliefde drank. Hij besloot zo’n vijfentwintig jaar geleden een bierbrouw-cursus te volgen. Samen met zijn vrienden Johan Cornelissen en Jeen Brouwer, heeft hij jarenlang in huiselijke kring een klein assortiment speciaal bieren gebrouwen. Deze eerste serie bieren, de Stoute dames, sloeg aan. De vraag naar de dames en later ook de Chaamse Hoenderbieren, Zilverpel en Goudpel, werd zo groot dat ze een stichting oprichtten. Zo konden ze legaal hun assortiment bieren in grote hoeveelheden brouwen en in de markt zetten. Het brouwen en bottelen gebeurde destijds in een huurbrouwerij in Zandhoven, België.

Brouwerijde Pimpelmeesch

Terras Bij Toontje Schoen

Ondertussen groeide het idee om het helemaal zelf te gaan doen. Maar dan moest er wel een geschikte locatie gevonden worden..... en die bleek te bestaan. In het buitengebied van Chaam staat een vroeg 18e-eeuwse langgevel boerderij. Deze boerderij, prachtig gelegen tussen de natuurreser- vaten ‘Bleeke Heide’ en de ‘Strijbeekse Heide’ nabij de grens met België, bepaalt al generaties lang het aangezicht van het gehucht “Ghinder Door”.

 

Ad Kusters besloot om op het aanbod van de eigenaar van de boerderij in te gaan om een deel van de voor- malige koeienstal te huren en er een professionele brouwerij in te richten.

Hij wordt nog altijd bijgestaan door zijn kompanen van het eerste uur. Hun jarenlange vriendschap is de basis voor het succes van vandaag!

 

En dus is er sinds februari 2013 een Dorpsbrouwerij gevestigd aan de Ginderdoorstraat. Eveneens bevindt zich in dit pand het boerderijcafé annex terras “Bij Toontje Schoen” dat door de bewoners van de boerderij, de familie Schoenmakers, wordt uitgebaat. Door een glazen wand heeft de bezoeker vanuit het café een prachtig zicht op de brouwerij. Uiteraard zijn alle Speciaalbieren van de Dorps- brouwerij te proeven bij Toontje Schoen.